Na svetovni dan Zemlje je v Zavodu Pod strehco v ljubljanskih Mostah, ki
se po novem imenuje ‘Pokušina pod strehco’ potekal dan odprtih vrat na
temo ‘Hrane ne meÄemo stran’. Zavod Pod strehco, ki ga bo sedaj vodila
Lenka Puh, socialna podjetnica in inovatorka je ob tej priložnosti
predstavila novo podobo prenovljenih prostorov, ter vlogo, ki jo bodo v
prihodnosti opravljali, med drugim, na podroÄju zagotavljanja toplih
obrokov za socialno šibke, zmanjševanja presežkov hrane in preobrazbe
le-teh v novo vrednost, medgeneracijskega sodelovanja ter projektnega
sodelovanja s sorodnimi organizacijami trajnostnega in krožnega
razmišljanja. Ponovnega odprtja Zavoda se je udeležil tudi Aleš IrgoliÄ,
državni sekretar z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
ter drugi visoki gosti. Minister je v svojem slovesnem nagovoru med
drugim poudaril: "PrepriÄan sem, da prav vsak izmed nas lahko prispeva k
trajnostni prehranski verigi, med drugim tudi s poseganjem po lokalni
hrani, ki ima kratke transportne poti in svežino, poslediÄno pa tako
nastaja manj izgub in odpadne hrane. Z uživanjem raznolike hrane
vzpodbujamo raznoliko pridelavo in tako ohranjamo biotsko raznovrstnost.
S prijazno gesto doniranja hrane pa prispevamo k skrbi za soÄloveka.«
Ogledal si je tudi predstavitev partnerskih projektov, ki se ukvarjajo z
izdelavo in pripravo trajnostnih izdelkov, izdelkov iz presežkov hrane
in ekološko pridelavo hrane. Zaprtje države pred dvema letoma zaradi
epidemije covida-19 je moÄno zaznamovalo delovanje Zavoda Pod Strehco.
Izkazalo se je, da po dveh letih zaprtja po enakem poslovnem modelu tudi
v bolj sprošÄenih zdravstvenih okolišÄinah zavod ne bo zmogel ponovnega
zagona v taki obliki kot je deloval pred epidemijo. S ponovnim odprtjem
postaja povezovalnica, stiÄišÄe med razliÄnimi institucijami, podjetji,
socialnimi kmetijami, akademsko in raziskovalno sfero ter drugimi
akterji, ki dajejo v ospredje samooskrbo, pridelavo in predelavo v
lokalnem okolju, ekološki vidik, kratke logistiÄne poti ter ohranjanje
biodiverzitete. Strateška usmeritev delovanja Zavoda Pod Strehco je prav
na podroÄju trajnostnega delovanja, ekologije, krožnih zgodb, delovanja
brez ogljiÄnega odtisa. Uporabo njihovega prostora za sreÄanja,
strokovne posvete, predstavitve, hekatone ter druge aktivnosti pa bodo
uporabniki plaÄevali v cenah za obroke. Denarna enota zavoda torej ne bo
evro, temveÄ "topla juha". Zato v Zavodu Pod strehco vabijo in pozivajo
vse, ki v Ljubljani poznajo starejšega obÄana ali obÄanko, upokojenca,
ki bi bil vesel zdrave juhe – da jih o tem obvestijo na
info@podstrehco.si ali info@etri.si. Juho bodo podarili kot darilo, ne
da bi pri tem preverjali upraviÄenost s stališÄa socialno – finanÄnega
stanja. Seveda je pomembno, da zavodu ob tem stojijo ob strani tako
pristojne institucije, Mestna obÄina Ljubljana, kot tudi gospodarstvo in
zasebni podporniki. Donatorji, ki razumejo družbene potrebe s podroÄja
sociale, trajnostne in krožne naravnanosti, bodo pomemben partner pri
delovanju Zavoda Pod strehco, a bodo v partnerstvu dobili tudi pomembno
referenco, ki jo bodo lahko vkljuÄili v predstavitve svojega družbeno
odgovornega delovanja. Zavod Pod Strehco je bil ustanovljen leta 2014.
Vsesplošna gospodarska in finanÄna kriza v letih 2009 do 2013,
dolgotrajne brezposelnosti, bivanjske, socialne, starostne in druge
stiske so takrat združile pet dobrodelnih organizacij: Lions in Rotary
Slovenije, Slovensko Karitas, RdeÄi križ Slovenije in Zvezo prijateljev
mladine Ljubljana Moste – Polje, k skupnemu cilju – ustanovitvi Zavoda
Pod Strehco. Takrat je v okviru zavoda zaÄela delovati tudi ljudska
kuhinja, ki je zagotavljala tople obroke socialno ogroženim po
subvencionirani ceni 50 centov, medtem ko so obiÄajni gostje plaÄali
polno ceno in tako pokrili razliko stroškov. Pomemben vir hrane, ne pa
seveda vse, ki je bila potrebna za pripravo obrokov, so bile trgovske
verige, ki so zagotavljale svoje presežke hrane, ti pa so bili
porabljeni pri pripravi toplih obrokov.
